perjantai 25. joulukuuta 2015

Kystä kyllä.

Joulu on ollut kovin sopivankokoinen. Toivotan teillekin näin jälkikäteen oikein rentouttavaa joulua. Etukäteen en ole ehtinyt, koska sinnikkäästi pidin kiinni ajatuksesta, että eihän minulla oikeastaan ole mitään erityistä suoritettavaa näin joulua ajatellen, jonka seurauksena päädyin paistamaan ja pakastamaan jauhelihaa klo 1.32 aattoaamuna ennen nukkumaanmenoa ja aattona nukuin puoli yhteentoista.

Nyt harkitsen, että jos kohta aloittaisin, ehtisin leipoa vielä rahkatorttuja. Siis Tapaninpäivänä, jos tänään tekisin taikinan. Ja tekisinkö vegen vain tavallisen vai molemmat.

Jouluruuat olivat hyviä. Tai ainakin meillä oli julmettu nälkä kun vihdoin pääsimme pöytään. Tytöt kävivät katsomassa pukin vierailua pikkusisarusten luona, ja meidän joulumme alkoi tuon jälkeen. Pieni autoajelu ei tosiaankaan haittaa kuutamoisena aattoiltana.

Jääkaappini on pelottava. Vittumaisuuden tetris, sanoo Kaunomieli. Se on niin kovin täynnä, ja jotta sieltä saa mitään ulos, se pitää purkaa lähes alkutekijöihinsä. Tavaroiden takaisinasettelu vaatii taitoa. Jännitin koko jouluaterian sitä, miten lanttu- ja porkkanalaatikon isot pyöreä keraamiset vuoat mahtuvat jääkaappiin yhdessä naudanpaistikastikkeen kanssa, kun ennen ruokaa ne olivat ainesosinaan pienemisssä pussukoissa ja rasioissa. Ja tuleehan laatikoihin kuiva-aineitakin, jotka siis tuon riitin myötä siirtyvät väljemmiltä vetolaatikkovesiltä tarkan rajalliseen kylmän ilmamassan vyöhykkeneliöön. Siirsin sieltä jo pois unohtamani pullon SOL-olutta, ja perunat ja porkkanat, joiden toivon säilyvän riittävän hyvin kylmäkaapissa. Siis siinä pienessä kaapissa, jonka seinässä on ilmastointireikä suoraan ulos, joka oli ilmeisesti rakennusmääräysten mukaan pakollinen 50-luvun asunnoissa.

Vegaani porkkanalaatikko oli ihan mainiota. Tein sen oikeaan (kauramaito-)riisipuuroon, ilman kananmunaa ja kaurakermalla. Lanttulaatikon tein ihan tavallisen, kermalla ja kananmunalla, ja se on parasta tänä vuonna syömistäni. Saatan tehdä vegeversion vielä erikseen. Olisi pitänyt jakaa se kilon nyssäkkä lanttumuussia heti kahteen, mutten hoksannut. Kilo lanttulaatikkoa yhdelle naiselle on nimittäin aika paljon.

Tein ja hankin oikeastaan vain aivan perinteisimpiä ruokia. Ne ovat ihan hyviä. Olen laittanut ruokaa niin paljon, etten enää muista mitä muuta yleensä teen elämässäni. Onneksi noita samoja voi nyt syödä koko viikon.4 kommenttia:

 1. Jos muuten tympii tämmöset lievästi plussan puolella keikkuvat rämpsykelit, niin jouluruokien säilyttämisen kannalta ne on optimaaliset; voi pitää kaikkea kuistilla. Ja hyvässä lykyssä kalakin säilyy, jos asteet on vain vähän nollan yläpuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, jos olisi kuisti, tai edes parveke :-) Nyt muuten muistin, että minulla on vintti. Ja auton takakontti.

   Poista
 2. Äitinsä tyttö!
  Mikä loistava vertaus täpötäydelle jääkaapille tahi mille muulle tahansa joka on täynnä tavaraa :D

  Mun täytyisi etsiä joku ruokapaikka joka tarjoaa pelkästään vegaaniruokia sillä meikäläisessä asuu tiukasti yleinen epäluulo että ne ovat mauttomia vaikkei asia ole tietenkään näin. Lähinnä mua kiinnostaisi miltä ne maistuvat eli paljonko vegaanin menu eroaa "normaalista"?

  Oikein mukavaa joulupäivää ja kerro Kaunomielelle että häntä odottaa loistava tulevaisuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunomieli on varsin loistava :)

   Poista